couchsurfing

Reizen is erg leuk maar kan ook erg duur zijn. Wil je op je budget letten probeer Couchsurfing dan een keer. In deze blog lees je wat Couchsurfing is en waarom het leuk is om een keer te doen!

Wat is Couchsurfing

Couchsurfing is een online platform dat bestaat door en voor reizigers. Je maakt een gratis account aan via de website. Als je dit gedaan hebt kun je jouw profiel zo compleet mogelijk maken. Je kunt zelf zoeken naar een plek om te slapen als surfer maar ook jezelf aanbieden als host, dan kunnen er mensen bij jou komen slapen. Als host kun je altijd mensen weigeren. Soms heb ik bij iemand geen goed gevoel of past het niet in de plannen die ik op dat moment heb en dan weiger ik ze.

Een leuke manier van geven en nemen

Toen ik samen met mijn lief door Amerika aan het reizen was wilden wij graag de kosten wat laag houden. We sliepen in een stationcar met een matras erin (gekocht op eBay). Op bepaalde plekken waren er geen campings en de hotels/motels, zelfs de Airbnb`s, onbetaalbaar. We hebben een account aangemaakt via Couchsurfing en zijn verzoeken rond gaan sturen naar hosts of we bij hen op de oprit mochten slapen en gebruik mochten maken van hun toilet en douche. Dit hebben we een aantal keer gedaan. Het heeft ons erg geholpen en het was erg leuk om de locals te leren kennen! Eenmaal terug in Nederland vonden we dat we iets terug moesten doen voor de Couchsurfing community en zijn wij zelf ook gasten gaan accepteren. Het geeft een fijn gevoel als je iemand blij kunt maken met een bed wat anders toch leeg gestaan had.

Mijn leukste ervaring met Couchsurfing

Tijdens onze reis langs de westkust van Amerika reisden we door een gebied waar bosbranden waren. Dit zorgde er voor dat we niet in dit gebied mochten overnachten. De camping die we geboekt hadden was gesloten. We kwamen er vrij laat achter en een lichte paniek bekroop ons op dat moment. De betaalbare slaapplekken in de omgeving waren volgeboekt, we waren immers niet de enige met dit probleem. Toen vonden we Susan op Couchsurfing, een gepensioneerde vrouw van 59 die samenwoont met haar man en hun dochter. Inmiddels heeft ze al over de 90 positieve referenties ontvangen van Couchsurfers.

We dienden een verzoek in om diezelfde nacht bij haar op de oprit te mogen overnachten. We waren meer dan welkom en werden enthousiast door het gezin en hun vijf honden ontvangen. Omdat het voelde als een warm bad waar we in beland waren zijn we uiteindelijk vier nachten gebleven. Ze hebben ons de omgeving laten zien en we mochten mee eten. Ze hebben ons zelfs meegenomen naar een familiefeest! Als ik er aan terug denk krijg ik nog steeds een glimlach op mijn gezicht. Het is nog steeds hartverwarmend hoe welkom we bij dit gezin waren.

Soortgelijk initiatief

Carpoolen in goed gezelschap kan via BlaBlaCars. Zelf heb ik ooit gezocht of ik mee kon liften met iemand naar Zuid Frankrijk. Dit is er uiteindelijk niet van gekomen maar het initiatief van BlaBlaCars spreekt mij erg aan.

In Amerika hebben wij via Turo een huurauto van een particulier gehuurd. Dit scheelde ons de helft van de huurkosten. Turo is de website die zorgt dat de huur en verhuur op een veilige manier verloopt. Het enige nadeel hiervan is dat je de huurauto bij de verhuurder thuis op moet komen halen.

Zo zie je maar weer dat reizen niet duur hoeft te zijn als je maar de juiste alternatieven weet te vinden. Via Couchsurfing is het veilig, goedkoop en leuk! Heb jij er al ervaringen mee? Misschien weet je nog meer soortgelijke initiatieven, deel ze dan als opmerking onder dit bericht. 

16 thoughts on “Couchsurfing | Een leuke manier van reizen met een klein budget”

 1. Ik heb zelf nog nooit aan couchsurfing gedaan. Ik ben meer van het comfort van hotels, maar dit lijkt me een ideale (en via de website ook veilige) manier van budget reizen. Leuk om zo’n goede ervaring te lezen. Ik ga het onthouden voor mocht ik toch nog eens lekker budget rond willen reizen.

  1. Mijn voorkeur gaat naar de afwisseling soms de comfort van een hotel, lekker back to basic of sociaal en met locals. Dat is het mooie iedere reis kun je anders indelen ❤

 2. Ooit heb ik mij aangemeld, maar er daarna nog nooit wat mee gedaan. Ik “vergeet” het vaak… en denk dat het toch een beetje het gebrek aan privacy is dat me tegenhoudt. Met 2 kleine kinderen wil je na een lange dag reizen of sightseeën soms echt even niks. En zeker niet sociaal doen, haha. Maar misschien als onze kids net ietsje groter zijn!

  1. Hoi Yvonne, dat snap ik met kinderen is dat ook lastiger omdat het soms letterlijk een bank is waar je op slaapt ;).
   Als je zelf plek hebt kan het leuk zijn om je bank aan te bieden aan mensen.

 3. Ja, leuk! Het is altijd verrassend hoeveel leuke en gastvrije mensen er in de wereld zijn. Een keer heb ik me ongemakkelijk gevoeld. Toen ik ergens in een dorpje in Laos mijn hangmat tussen twee bomen van een aardige boer had bevestigd en ik ’s ochtends werd gewekt door een hele schare mensen die op nog geen meter afstand naar me stonden te staren. Haha!

 4. Het lijkt me super om op deze manier te reizen. Volgens mij ontmoet je zo ook ontzettend veel nieuwe mensen die je ook nog eens de leuke hotspots van het gebied kunnen wijzen. Ook fijn dat je daar zelfs op het laatste moment nog terecht kan, zoals jullie in Amerika hadden!

 5. Leuk om te lezen hoe lief die Amerikaanse familie was voor jullie! Dat soort herinneringen vind ik echt goud. Zelf heb ik nog nooit gecouchsurft bij iemand thuis, maar wel een paar keer host geweest. Hele leuke mensen over de vloer gehad en heb ze meegenomen op een rondje Rotterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *