Kalo Taxidi

Bijzondere woorden, familie rituelen: iedereen heeft ze. In dit verhaal lees je waarom Kalo Taxidi het belangrijkste woord is in mijn leven. 

Kalo Taxidi!

Al zolang als ik mijzelf kan herinneren zeggen mijn ouders de woorden Kalo Taxidi tegen elkaar voordat ze aan een reis beginnen. Mijn broer en ik moesten ook meedoen. Een reis is in dit geval een redelijk ruim begrip.
Een relatief grote rit, Limburg – Groningen, kan deze uitspraak al teweeg brengen.

De meubelzaak

Dit verhaal is lief en gaat ver terug. Mijn broer en ik waren nog niet geboren en de gedachte aan baby’s bezorgde mijn ouders in deze tijd nog de bibbers. Mijn ouders woonden samen in een gezellig huis in een braaf dorpje in Limburg. Ze waren toe aan een nieuwe bank. De droom van mijn vader was het hebben van een grote leren bank.
Samen gingen ze naar de meubelzaak, het duurde niet lang of ze hadden hun pareltje gevonden! Mijn vader ging onderhandelen over een goede prijs. De bank was namelijk te duur. De verkoper in de meubelzaak verzekerde mijn vader dat dit een goede prijs was voor de bank. De prijs is mij nooit verteld noch de kleur of grootte.

Een grote keuze

Mijn vader liep peinzend nog een rondje door de winkel. Hun juweeltje, zijn droom, maar zo duur…
Na een paar rondjes door de zaak gelopen te hebben keerde mijn vader terug naar mijn moeder en de verkoper. “Meneer”, sprak hij kordaat, “Voor de prijs van deze bank kan ik met mijn vrouw een wereldreis gaan maken”. Dit beaamde de verkoper. “Schat”, sprak mijn vader tot mijn moeder, “Zullen we samen op reis gaan?” mijn moeder reageerde verheugd! Ze regelde mensen die de huur van hun huis over namen, stapte in hun busje en vertrokken naar het zuiden.

De reis

Mijn ouders, heuse entrepreneurs in deze tijd! Ze reisden door Frankrijk, Spanje, Italië en met vele omwegen kwamen ze in Griekenland terecht. Hier zijn ze naar eigen zeggen lang gebleven. Ze voelden zich hier fijn en welkom. Mensen waren gastvrij en ze maakten gemakkelijk vrienden. En steeds wanneer ze weer van een plek vertrokken en hun reis doorzetten zegenden de Grieken mijn ouders’ reis met de woorden Kalo Taxidi. Letterlijk vertaald betekent het goede reis. Het is meer dan twee holle woorden, het is een zegening.

Kalo Taxidi

Magische woorden

De magische woorden “Kalo Taxidi” zijn voor mij door de jaren heen steeds belangrijker geworden. Vroeger zei ik de woorden braaf tegen mijn ouders omdat het moest. Tegenwoordig verlang ik zelf naar de zegening van een goede reis door deze woorden. Mijn lief moet het zeggen voordat we beginnen aan een roadtrip. Wanneer hij het niet terug zegt voelt het als de goden verzoeken en zeur ik net zo lang tot hij het ook zegt. Laatst ging ik met vijf vrienden op vakantie en we konden niet gaan voordat zij allen braaf “Kalo Taxidi” zeiden. Mijn ouders sturen nog altijd een berichtje met Kalo Taxidi voordat ik vertrek. Het voelt fijn en geeft vertrouwen.

Voor alle lezers en reizigers onder ons zeg ik “Kalo Taxidi”… Laat de volgende reis maar beginnen!

5 thoughts on “Kalo Taxidi | Een bijzonder ritueel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *