Aan kinderen uitleggen wat mindfulness is gebeurt meestal met de metafoor van de aandachtsspier. Maar wat is dat dan? Tijdens de eerste les van de 8-weekse training mindfulness voor kinderen kreeg ik allemaal nieuwsgierige vragen. In deze blog deel ik graag deze bijzondere dialoog met een van de kinderen die ik begeleid.
De aandachtsspier gezien vanuit het kind
“Waar zit die aandachtsspier dan?” werd mij nieuwsgierig gevraagd. “Deze spier bestaat niet echt, maar we bedenken dat hij in je hoofd zit. Hij helpt je om je aandacht bij dingen te houden en je concentratie goed.” Bedenkelijk word ik aangekeken… “Heb ik die ook?” “Ja, jij hebt hem ook en we gaan hem de komende acht weken extra sterk maken”. Al wrijvend over het voorhoofd komt de laatste vraag, “Dus als ik goed train en de oefeningen doe, dan wordt deze spier sterker?” “Dat klopt! Zullen we snel beginnen?” “Ja, dat is goed.”
Spelenderwijs trainen
Mindfulness voor kinderen klinkt misschien zwaar. Als ik terug denk aan mijn eerste meditatie pogingen dan zie ik mijzelf nog worstelen om 45 minuten stil op zo`n ongemakkelijk kussen te zitten. Inmiddels weet ik dat het niet handig is om er meteen vol in te duiken. Voor zowel volwassenen als kinderen is het belangrijk om je concentratie op te bouwen. Tijdens de training maken kinderen kennis met mediteren door middel van een kikkermeditatie. Dit is een verhaal over een kikker die aan de rand van een groot meer zit. De metafoor van de kikker helpt kinderen om te begrijpen wat de bedoeling is tijdens mediteren.
Niet alleen zitten, ook doen!
Een les duurt ongeveer 50 minuten. In deze tijd komen er verschillende oefeningen aan bod. Een van mijn favoriete is de volgende: Op een schaal liggen verschillende alledaagse voorwerpen. De kinderen krijgen de opdracht om 15 seconden naar de schaal te kijken. Dan wordt de schaal weer afgedekt met een doek en mogen ze alles opschrijven wat ze onthouden hebben. Het gaat bij deze oefening niet om winnen of verliezen, maar om het trainen van de aandachtsspier. Kinderen vinden het een erg leuke oefening om te doen.
Voor professionals
Misschien lees je deze blog nu vanuit je rol als docent of kindercoach. Op het moment dat je graag zelf mindfulness lessen aan je klas wilt geven raad ik aan om eerst zelf de opleiding te volgen tot kindertrainer. Natuurlijk kun je mij ook inhuren om voor 8 weken de lessen in de klas te verzorgen. Ga nooit zomaar zelf zonder training mindfulness lessen geven.
De kikker meditatie en de oefening met de voorwerpen zijn voorbeelden van de vele oefeningen om de aandachtsspier te trainen. Mindfulness is geschikt voor alle kinderen en zal helpen om de concentratie op school te verbeteren en meer controle te krijgen over hun gevoelens.