Pubers, het ene moment zijn ze de vrolijkheid zelve en het volgende moment draaien ze als een blad aan een boom en veranderen ze in een wervelende storm van emoties. Herkenbaar? In deze blog geef ik je handvatten om de band met je puber te verbeteren en mee te kunnen surfen op de golven van deze emoties.
Toon interesse in je puber
Het is een delicate balans tussen interesse tonen in je puber en te dichtbij komen, waardoor ze zichzelf afsluiten. Neem de tijd om oprechte belangstelling te tonen. Ga eens samen op de bank zitten met iets lekkers en maak contact. Dit kan bijvoorbeeld met de puber coachkaarten. Dit zijn kaartjes met vragen zoals:
- Waar kijk je met plezier op terug?
- Wanneer ben je succesvol?
- Hoe wil je dat volwassenen met je omgaan?
- Wanneer vergeet je de tijd?
- Wanneer vind je jezelf stoer?
Geef de stapel met vragen aan je kind en laat deze kiezen. Zelf geef jij natuurlijk ook antwoord op de vragen! Durf hierbij stiltes te laten vallen of af te wijken van de vraag. Houd het gezellig en vergeet niet te lachen! Dit kan door jezelf op te stellen als een ‘OEN’: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Probeer geen kritiek te geven als volwassene of als ouder, maar gewoon eens te luisteren. In de coaching zeggen wij laat OMA thuis: Oordelen, Meningen en Adviezen. Hoe goedbedoeld ook, pubers zijn hier allergisch voor. Hierbij kun je wel doorvragen: ‘O, vertel eens?’. Het zal je verbazen hoe gemakkelijk een gesprek kan verlopen als je ruimte geeft en de tijd neemt.
Het puberende brein
Het puberbrein is erg complex. Om als ouder begrip te kunnen tonen voor je zoon of dochter is het verstandig om je kennis te vergroten. Op deze manier kan het je helpen om op een rationele manier naar het gedrag van je kind te kijken. Als emoties minder de overhand nemen in je reactie zul je merken dat je zelf relaxter reageert en dit ook terug krijgt. Dit heeft een positief effect op jullie relatie en zal de band met je puber te verbeteren. In Het puberende brein beschrijft Eveline Crone de ontwikkeling van de hersenen tijdens de adolescentie. Zij is hoogleraar ontwikkelpsychologie en legt in haar boek uit waarom pubers zichzelf zoveel verslapen, waarom ze vaak risicovolle en ondoordachte keuzes maken en het andere moment juist volwassen over komen en verantwoordelijk gedrag laten zien.
Ruimte geven en dichtbij zijn
Op een mindful manier naar je puber kijken kan je helpen om hem of haar beter te begrijpen. Eline Snel schrijft in haar boek “Ruimte geven en dichtbij zijn” aan de hand van schitterende voorbeelden en praktische tips hoe je hier een begin mee kunt maken.
Ga samen iets leuks doen
Ze zullen het niet snel zeggen, maar kinderen vinden het meestal erg leuk om samen met hun ouders (of een van de ouders) iets te gaan doen. Soms moet je jezelf wel aanpassen aan hun belevingswereld. Laat hun eens kiezen… Het kan zijn dat je ervoor naar een horrorfilm, skatepark of indoorskydive hal moet gaan. Misschien zit je samen op de fiets om op ludieke wijze door de MAC-Drive te gaan en een burger te eten. Laat het eens gaan en kijk wat er voor leuke dingen op jullie pad komen. Er was een tijd dat jij al deze dingen ook leuk vond om te doen!
Deze blog is geschreven vanuit mijn oogpunt als jongeren coach en begeleider. Deze kennis heb ik opgedaan door mijn jaren ervaring in de begeleiding van jongeren met extra ondersteuningsbehoeften en de theorie uit de Master Educational Needs. Hopelijk brengen mijn tips jou en je puber (weer) dichter bij elkaar.