De band met je puber verbeteren doe je zo

Pubers, het ene moment zijn ze de vrolijkheid zelve en het volgende moment draaien ze als een blad aan een boom en veranderen ze in een wervelende storm van emoties. Herkenbaar? In deze blog geef ik je handvatten om de band met je puber te verbeteren en mee te kunnen surfen op de golven van deze emoties.

Toon interesse in je puber

Het is een delicate balans tussen interesse tonen in je puber en te dichtbij komen, waardoor ze zichzelf afsluiten. Neem de tijd om oprechte belangstelling te tonen. Ga eens samen op de bank zitten met iets lekkers en maak contact. Dit kan bijvoorbeeld met de puber coachkaarten. Dit zijn kaartjes met vragen zoals:

  • Waar kijk je met plezier op terug?
  • Wanneer ben je succesvol?
  • Hoe wil je dat volwassenen met je omgaan?
  • Wanneer vergeet je de tijd?
  • Wanneer vind je jezelf stoer?

Geef de stapel met vragen aan je kind en laat deze kiezen. Zelf geef jij natuurlijk ook antwoord op de vragen! Durf hierbij stiltes te laten vallen of af te wijken van de vraag. Houd het gezellig en vergeet niet te lachen! Dit kan door jezelf op te stellen als een ‘OEN’: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Probeer geen kritiek te geven als volwassene of als ouder, maar gewoon eens te luisteren. In de coaching zeggen wij laat OMA thuis: Oordelen, Meningen en Adviezen. Hoe goedbedoeld ook, pubers zijn hier allergisch voor. Hierbij kun je wel doorvragen: ‘O, vertel eens?’. Het zal je verbazen hoe gemakkelijk een gesprek kan verlopen als je ruimte geeft en de tijd neemt.

Het puberende brein

Het puberbrein is erg complex. Om als ouder begrip te kunnen tonen voor je zoon of dochter is het verstandig om je kennis te vergroten. Op deze manier kan het je helpen om op een rationele manier naar het gedrag van je kind te kijken. Als emoties minder de overhand nemen in je reactie zul je merken dat je zelf relaxter reageert en dit ook terug krijgt. Dit heeft een positief effect op jullie relatie en zal de band met je puber te verbeteren. In Het puberende brein beschrijft Eveline Crone de ontwikkeling van de hersenen tijdens de adolescentie. Zij is hoogleraar ontwikkelpsychologie en legt in haar boek uit waarom pubers zichzelf zoveel verslapen, waarom ze vaak risicovolle en ondoordachte keuzes maken en het andere moment juist volwassen over komen en verantwoordelijk gedrag laten zien.

Ruimte geven en dichtbij zijn

Op een mindful manier naar je puber kijken kan je helpen om hem of haar beter te begrijpen. Eline Snel schrijft in haar boek “Ruimte geven en dichtbij zijn” aan de hand van schitterende voorbeelden en praktische tips hoe je hier een begin mee kunt maken.

Ga samen iets leuks doen

Ze zullen het niet snel zeggen, maar kinderen vinden het meestal erg leuk om samen met hun ouders (of een van de ouders) iets te gaan doen. Soms moet je jezelf wel aanpassen aan hun belevingswereld. Laat hun eens kiezen… Het kan zijn dat je ervoor naar een horrorfilm, skatepark of indoorskydive hal moet gaan. Misschien zit je samen op de fiets om op ludieke wijze door de MAC-Drive te gaan en een burger te eten. Laat het eens gaan en kijk wat er voor leuke dingen op jullie pad komen. Er was een tijd dat jij al deze dingen ook leuk vond om te doen!

Deze blog is geschreven vanuit mijn oogpunt als jongeren coach en begeleider. Deze kennis heb ik opgedaan door mijn jaren ervaring in de begeleiding van jongeren met extra ondersteuningsbehoeften en de theorie uit de Master Educational Needs. Hopelijk brengen mijn tips jou en je puber (weer) dichter bij elkaar.

Train je aandachtsspier

Aan kinderen uitleggen wat mindfulness is gebeurt meestal met de metafoor van de aandachtsspier. Maar wat is dat dan? Tijdens de eerste les van de 8-weekse training mindfulness voor kinderen kreeg ik allemaal nieuwsgierige vragen. In deze blog deel ik graag deze bijzondere dialoog met een van de kinderen die ik begeleid.

De aandachtsspier gezien vanuit het kind

“Waar zit die aandachtsspier dan?” werd mij nieuwsgierig gevraagd. “Deze spier bestaat niet echt, maar we bedenken dat hij in je hoofd zit. Hij helpt je om je aandacht bij dingen te houden en je concentratie goed.” Bedenkelijk word ik aangekeken… “Heb ik die ook?” “Ja, jij hebt hem ook en we gaan hem de komende acht weken extra sterk maken”. Al wrijvend over het voorhoofd komt de laatste vraag, “Dus als ik goed train en de oefeningen doe, dan wordt deze spier sterker?” “Dat klopt! Zullen we snel beginnen?” “Ja, dat is goed.”

Spelenderwijs trainen

Mindfulness voor kinderen klinkt misschien zwaar. Als ik terug denk aan mijn eerste meditatie pogingen dan zie ik mijzelf nog worstelen om 45 minuten stil op zo`n ongemakkelijk kussen te zitten. Inmiddels weet ik dat het niet handig is om er meteen vol in te duiken. Voor zowel volwassenen als kinderen is het belangrijk om je concentratie op te bouwen. Tijdens de training maken kinderen kennis met mediteren door middel van een kikkermeditatie. Dit is een verhaal over een kikker die aan de rand van een groot meer zit. De metafoor van de kikker helpt kinderen om te begrijpen wat de bedoeling is tijdens mediteren.

Niet alleen zitten, ook doen!

Een les duurt ongeveer 50 minuten. In deze tijd komen er verschillende oefeningen aan bod. Een van mijn favoriete is de volgende: Op een schaal liggen verschillende alledaagse voorwerpen. De kinderen krijgen de opdracht om 15 seconden naar de schaal te kijken. Dan wordt de schaal weer afgedekt met een doek en mogen ze alles opschrijven wat ze onthouden hebben. Het gaat bij deze oefening niet om winnen of verliezen, maar om het trainen van de aandachtsspier. Kinderen vinden het een erg leuke oefening om te doen.

Voor professionals

Misschien lees je deze blog nu vanuit je rol als docent of kindercoach. Op het moment dat je graag zelf mindfulness lessen aan je klas wilt geven raad ik aan om eerst zelf de opleiding te volgen tot kindertrainer. Natuurlijk kun je mij ook inhuren om voor 8 weken de lessen in de klas te verzorgen. Ga nooit zomaar zelf zonder training mindfulness lessen geven.

De kikker meditatie en de oefening met de voorwerpen zijn voorbeelden van de vele oefeningen om de aandachtsspier te trainen. Mindfulness is geschikt voor alle kinderen en zal helpen om de concentratie op school te verbeteren en meer controle te krijgen over hun gevoelens.

Vind jij een lege agenda stiekem ook zo fijn?

We rennen, vliegen, vallen en staan op, maar we staan zelden bewust stil… nooit een lege agenda. Altijd wel een verjaardag, borrel of zumba les waar we heen moeten. Als dat niet op de agenda staat dan moeten we schoonmaken, eten koken of hebben we een ziek kind. Herkenbaar? Lees dan verder want we hebben nu de kans om het anders te doen!

Verplicht pauzeren

Vanaf midden maart zijn we allemaal verplicht aan het pauzeren. In het begin was het behoorlijk schrikken, alle leuke dingen die ik in de planning had werden afgezegd. Inmiddels zijn we een aantal weken verder en voel ik mijzelf rustiger worden. Hierdoor heb ik meer tijd voor mijzelf, mijn partner en het huis en de tuin. Stiekem vind ik het wel lekker om een totaal lege agenda te hebben.

Mindful activiteiten

Omdat ik thuis mijzelf moest vermaken ben ik onbewust heel erg mindful bezig geweest met bepaalde activiteiten die rust geven:

  • Lezen
  • Tuinieren
  • Mediteren
  • Opruimen
  • Iets opknappen in huis
  • Wandelen in het bos met de hond
  • Mountainbiken

Overvraagde kinderen

In mijn werk als pedagogisch begeleider en coach zie ik de grote mate waarin kinderen en jongeren overvraagd worden. Kinderen hebben het vaak net als volwassenen te druk. Ze vallen slecht in slaap, piekeren, zijn snel afgeleid en onrustig. Het aanbod voor kinderen is hoog, ze hebben allemaal een sportclub waar ze minstens één keer in de week heen moeten, vaak zijn ze al actief op Social media. De wereld gaat te snel en ze moeten te veel.

Mindfulness voor kinderen

De aan knop doet het bij kinderen, maar waar zit de pauzeknop? De ontwikkeling van bewuste aandacht ligt aan de basis van elke vorm van leren en ontwikkelen. ‘Mindfulness’, oftewel het beoefenen van bewuste, gerichte aandacht, beïnvloedt het leren, onrust, piekergedachten bij kinderen positief. Dit kan ik jouw kind leren in mijn 8-weekse training die start na de zomervakantie. Interesse? neem alvast een kijkje op mijn website of schrijf je kind alvast in om zeker te zijn van een plekje. Verder lezen? Mijn blog ‘Mindfulness voor kinderen, dit houdt mijn training in’ vind je mogelijk ook interessant om te lezen.

In de periode na Corona ga ik mijn agenda leger houden en meer tijd vrij houden voor de dingen die gewoon op mijn pad komen. Doe jij met mij mee en houden we samen een lege agenda?

Mindfulness voor kinderen, dit houdt mijn training in

Misschien bent u al bekend met mindfulness en weet u al hoe fijn het is. Vanuit mijn eigen praktijk geef ik trainingen mindfulness voor kinderen, in de leeftijdscategorie 7 t/m 12. Wat dit is en hoe een 8-weekse training verloopt leest u in deze blog.

Mindfulness voor kinderen

Kinderen hebben het net als ons vaak veel te druk. Ze ‘moeten’ van alles, van zichzelf, school, de sportclub. Veel kinderen brengen veel tijd door achter een digitaal apparaat waardoor ze verwijderd worden van hun eigen gevoel. Tijdens de 8-weekse training, leer ik de kinderen zichzelf tot rust te brengen, te stoppen met piekeren en om te vertrouwen op kwaliteiten in zichzelf. De trainingen geef ik volgens de succesvolle methode van Eline snel.

De locatie

De training geef ik vanuit thuis op een erg prettig verlichte kamer op de boven verdieping. Deze is pas gerenoveerd en speciaal voor de trainingen ingericht.

Aanmelden mindfulness voor kinderen

Op het moment dat u uw kind aanmeldt via mijn website ontvangt u van mij een kort intakeformulier. Dit heb ik nodig als achtergrondinformatie. Hierbij ben ik erg geïnteresseerd in de reden van de aanmelding en eventuele klachten. Vervolgens nodig ik u samen met uw kind uit voor een kennismakingsgesprek. Jullie kunnen dan de ruimte zien waar ik de trainingen geef en mij leren kennen.

Thuis oefenen helpt

Ouderbetrokkenheid vind ik super belangrijk tijdens de training mindfulness voor kinderen. Daarom ontvangt u na iedere training een korte samenvatting van wat we die les behandeld hebben. Dit geeft u de gelegenheid om thuis in te springen op verhalen van uw kind. Daarnaast krijgt u ook oefeningen mee voor uw zoon/dochter om thuis te oefenen. Bij mindfulness train je je aandacht, en net als bij iedere training wordt je er beter in hoe meer je oefent. Lees alvast het boek ‘Stil zitten als een kikker’ ter voorbereiding op de training.

Hopelijk bent u een beetje wijzer geworden wat de training mindfulness voor kinderen inhoudt en is het duidelijk wat u kunt verwachten vanaf het moment van aanmelding. Mocht u nog vragen hebben of meer informatie willen dan mag u altijd vrijblijvend contact met mij opnemen. De data voor de eerste volgende training is al bekend, en vind u op mijn website.

Noorwegen | Een week Back to Basic!

Noorwegen | Een week Back to Basic!

Mijn eerste bijeenkomst met Back to Basic, we gingen naar Noorwegen. Deze week mocht ik mee om Back to Basic beter te leren kennen en zodat zij mij beter konden leren kennen. Dit alles met het oog op een eventuele samenwerking in de toekomst. Net als de jongeren had ik weinig informatie ontvangen voordat we gingen. Het voelde best spannend. Praktische vragen spookten door mijn hoofd, was mijn slaapzak wel warm genoeg? Had ik voldoende of misschien wel te veel kleding mee? En zou ik fysiek de tocht wel aan kunnen? Zoals wel vaker als ik mijzelf ergens zorgen over maak is het allemaal goed gekomen. Toen we eenmaal op pad waren verliep het allemaal soepel.

Klaar voor de start

De week begon op een parkeerplaats in het Zuiden van het land. De jongeren namen afscheid van hun ouders/verzorgers en keken elkaar zenuwachtig aan. Sommigen rookten nog hun laatste sigaret voordat ze het busje in stapten. Het eerste uur was het bijna ongemakkelijk stil in het busje. Iedereen moest nog een beetje aan elkaar wennen en staarde vooral in stilte uit het raam. Ongetwijfeld spookten er allemaal gedachten door de hoofden van de jongeren. Spannend is een eerste rit wel te noemen. Toen de jongeren zelf hun Play list mochten samenstellen voor de rit werd de stilte snel verbroken. Luid mee zingend op Nederlandstalige rap muziek gecombineerd met heftige straattaal zetten we onze weg voort richting Denemarken om hier met de boot over te gaan naar Noorwegen.

Noorwegen, Back to Basic

De eerste dag

Na een heftige heenreis stond iedereen in de ochtend toch vol energie klaar voor wat zou komen. Iedere dag kregen we net genoeg informatie om te weten wat we zouden gaan doen en wat we mee moesten nemen. Te veel details worden achter wegen gelaten. Het heeft namelijk geen zin om je nu al druk te maken over wat over een paar dagen misschien gaat gebeuren. Leven in het nu en in dit moment stond erg centraal in deze week. Op de eerste dag maakten we kennis met twee nieuwe sporten sneeuwschoen wandelen en langlaufen. De jongeren en coaches mochten na deze kennismaking kiezen op welke van deze twee manieren ze zichzelf de komende dagen wilde verplaatsen. Zelf ging ik voor de veilig keuze sneeuwschoenwandelen. Voor mij zat er namelijk al uitdaging genoeg in het dragen van mijn eigen backpack vol met kampeer spullen. Het leren van een nieuwe sport paste hier in mijn ogen niet helemaal bij. Achteraf jammer, want het bleek wel de saaiste optie en de tocht fysiek niet zwaar.

Noorwegen, Back to Basic

Het proces

Een week intensief met elkaar op pad. Zowel fysiek als mentaal hebben de jongeren groei door gemaakt. Het delen van een redelijk zware activiteit zorgt voor een sterke band. Omdat de jongeren de afgelopen week veel steun aan elkaar gehad hebben zijn ze een groep geworden. Een groep die persoonlijke dingen met elkaar gedeeld heeft. Een hand uit steken om op te staan na een val zorgde voor vertrouwen en gaf steun. Tegenover elkaar emoties durven tonen en zien dat je niet de enige bent die zich zo voelt of dit heeft mee gemaakt zorgt voor erkenning. Naast al deze mooie dingen en zware dingen was er ook veel ruimte voor lol en plezier. De groep gaat elkaar het komende half jaar bij meerdere activiteiten zien. Daarnaast doorlopen ze een individueel traject met hun coach. Ook hun ouders/verzorgers worden aan het werk gezet in een traject speciaal gericht op hun.

Noorwegen, Back to Basic

Weer terug naar huis

Het afscheid was een beetje raar. Omdat je een week lang erg intensief samengewerkt en geleefd hebt is. Zelf krijg ik na een bijzondere week vaak last van een wat ik zelf noem, “Kamp kater”. Dan wil ik weer terug naar de mensen waar mee ik op pad was. Deze keer was het anders… Toen de liefste mij op zondag avond om half twaalf op kwam halen in Eindhoven was ik echt blij hem te zien. Na een week lang geen contact gehad te hebben, want ja ook wij hadden geen ontvangst of tijd om een bericht te sturen, was het fijn om weer samen te zijn. Na een halve week back to basic in een hutje in de middle of nowhere geleefd te hebben, waar je zelf water uit het meer moest halen en het toilet een gat in de grond was schrok ik van ons grote huis. Wat een luxe, we hebben en werken er nog steeds hard voor maar keek ik na een week Noorwegen anders naar mijn eigen situatie. Hier met mijn lief in Helmond heb ik geen huis maar een thuis, en dat is een rijkdom waar ik iedere dag van geniet!

Mijn eerste week met Back to Basic was een intensieve, interessante en bijzondere week. Het was een week waarin ik nieuwe dingen over mijzelf geleerd heb, oude gewoonten afgezworen heb maar ook mijn eigen krachten heb leren kennen. Fysiek en mentaal zijn wij tot veel meer in staat dan dat we soms zelf denken. We moeten het geloven, er voor gaan en doorzetten zo kunnen we onszelf soms doen verbazen over onze eigen kracht! De jongeren wens ik veel kracht en wijsheid toe voor hun traject bij back to basic. Want helaas zal ik er niet bij zijn om deze met hun te doorlopen.